Telefon 
51 72 90 00
Besøksadresser: 
Poliklinikk
Behandlings - og Avrusingsavd.
Gravide- og småbarnsavdeling
Administrasjon

Dusavikveien 216
4028 Stavanger - kart
 
Kompetansesenter rus
Møkstertunet - Bygg 4
Skogstøstraen 37
4029 Stavanger - kart
 
Poliklinikk, avd. Bryne 
Hetlandsgt. 9
Forum Jæren - kart
Postadresse
Dusavikveien 216, 4028 Stavanger
07.04.2010
MV

Trening og fysisk aktivitet hjelper mot russug

- Trening gjør så godt, det hjelper fantastisk mot russug. Jeg har nesten ikke kjent russug i trenigsperioden, dette blir en slags erstatning, erfarer Ole. 40 - åringen har gått til et treningssenter nærmest daglig de siste fire månedene, mens han har vært til behandling ved Rogaland A-senter.
-I årets første måneder har jeg trent nærmere 25 ganger i måneden og det hjelper godt å ha faste treningstider på ukeplanen vi har på huset. Da har man noe å se frem til når det er en del ledig tid. Det er viktig at treningspedagogen og miljøarbeider er tilstede blant oss pasienter i miljøet, fordi de er pådrivere til å komme i gang og vedlikeholde dette, sier Ole.

Behandlingsavdelingen ved Rogaland A-senter satser friskt på mer fysisk aktivitet daglig, og ansvarlige er miljøterapeutene Liv Fotland og Erik Nordgulen som også er idrettsepdagog, som har hovedansvaret for dette tilbudet. Målet er at alle uansett form, skal få føle på gleden og mestring gjennom fysiske aktiviteter.

Effekter
Fysisk aktivitet er nå tatt med i myndighetenes veiledning som effektivt i forhold til behandling av angst og milde til moderate depresjoner. Fysisk aktivitet hjelper mot russug, angst og depresjon ifølge Nordgulen. Tilbakemeldinger fra pasientene viser at trening styrker selvbildet, hjelper til å stoppe plagsomme tanker, og gir trygghet gjennom mestring av trening og ulike aktiviteter. Pasientene uttrykker at de er veldig fornøyde etter trening og turer. De erfarer også at de blir i bedre fysisk form raskt.

Spinning, vekter og volleyball
Ole og Toralf går på spinning tre dager i uka, mens de er på behandling ved Rogaland A-senter. I tillegg driver Toralf med sykling tre dager i uka, mens Ole løfter vekter. Begge har opplevd en markant bedring i formkurven.

-Dette var gildere enn jeg hadde tenkt, sier Toralf. Den store bøygen er å komme i gang. Jeg har heller ikke kjent alkoholsug etter at jeg begynte med faste treningsdager.

Ole trekker frem volleybalen som en kjekk sosial aktivitet. Tilbudet er ikke tilgjengelig for tiden, men Nordgulen jobber med å skaffe en gymsal i nærmiljøet for å kunne drive ballspill.

Toralf liker best å gå turer ute i naturen, men med litt pådriv så forsøkte han seg på innetrening, og nå er de to pådrivere for å få med andre pasienter.

Hjelper mot tunge stunder
Toralf er tidligere friidrettsmann og merker at den høyfrekvente treningen hjelper mot tung og plagsom tankevirksomhet.

-Det er fantastisk nyttig, vi sliter oss ut og er fornøyd etterpå, sier han. Fellesskapsturer er også gilde; vi har med kakao, kaffe og mat, vi har et mål og det er hyggelig. Her er det mange kjekke mennesker å bli kjent med, konstaterer Toralf.

Far og sønn trener sammen
Ole er inne i sin siste uke i behandlingsavdelingen, men er allerede i full gang med trening på hjemmebane.

-Jeg trener også sammen med min 17 år gamle sønn tre dager i uka, sier Ole, som også har fått med samboer på treningssenteret. 40 - åringen har økt styrken og kondisjon markant, og sier han erfarte at han ble i bedre form allerede etter kort tid.  Det er forbedring både i teknikk og i økt muskelmasse, erkjenner han. På treningssenteret har han fått kyndig og nyttig veiledning om styrking av overkropp og bein.

Har meldt seg på Nordsjørittet
Toralf sin tidligere idrettsskarriere frem til 25 års alder, gjør at han velger løping rundt Mosvannet. Han sykler dessuten tre dager i uka på treningssenteret, og har Nordsjørittet som sitt store mål. Han merker at han blir i bedre og bedre form. Som tidligere friidrettsmann er han vant til å trene alene, og ha sin egen rytme, men synes det er nyttig å ha vært med på fellestrening under oppholdet på Rogaland A-senter. Den regelmessige og hyppige treningen har også gitt han bedre søvn; han har ikke brukt sovepiller på tre uker.

Begge tror det er viktig med nærhet til treningssenteret som ligger bare ca 200 meter unna, lett tilgjengelig.  Det ville vært et hinder dersom man måtte bruke bil for å komme seg dit, mener begge to.

-Spinningen blir kjekkere når en går 6-7 stykker i lag, og familien er kjempefornøyd og gir bare skrøyd, smiler Ole.

Ny slalomglede etter 25 år
Pasientene har også vært på flere dagsturer opp i snøen på Fidjeland sammen med Krux Sandnes, og skal på enda en tur.

-Det var kjempeskoy å prøve slalom igjen etter så mange år uten forsøk. Jeg turte ikke slippe meg helt løs første gang ned bakken, men allerede 2.gangs forsøk gikk mye friere, sier Ole.

- Det vil bli lettere å fortsette når jeg flytter hjem, fordi familien min vil trekke meg med og skubbe på. Det vil ikke nytte med mange unnskyldninger, smiler han. Han sier at han ikke selv ville kommet på å gå på et treningsstudio, og er glad for å bli tatt med på det for å få opplevelsen.

Toralf ble så inspirert at han til og med har kjøpt seg ski. Begge vil fortsette med turer i skog og mark.

Bli med på fellesturer
Ole er klar på at han anbefaler andre som tenker på å ta behandling, å bli med på fellesturer som står på planen, og dessuten utnytte en del dødtid til treningsstudio, samt ta imot råd fra miljøterapeutene ved Behandlignsavdelingen. - Det er ikke tvil om at det hjelper å ha en erstatning for russuget, understreker begge to.

Hensikt og effekter
Erik Nordgulen er idrettspedagog og Liv Fotland er miljøarbeider/ vernepleier på Behandlingsavdelingen ved Rogaland A-senter. De mener at den faste strukturen med trening og aktiviteter til faste tider, hjelper til å komme i gang med trening. Fotland fremhever at det hjelper definitivt at de følger pasientene til trening især i oppstarten, er selv til stede og deltar i aktivitetene sammen med pasientene.  

-Trening hjelper mot angst og depresjon sier Erik Nordgulen. Tilbakemeldinger fra pasientene viser at trening styrker selvbildet, hjelper til å stoppe plagsomme tanker, og gir trygghet gjennom mestring av trening og ulike aktiviteter. Og så er de veldig fornøyde etterpå.

Når pasientene registrer egen deltakelse i trening/ aktiviteter, får de bekreftet at de har gjort mye mer enn de selv føler og husker.

Tør å gå på treningstudio
En god del av pasientene som normalt ikke vil oppsøke et treningsstudio, fremhever at de vil fortsette etter fullført behandling. Pasientene oppmuntrer også hverandre, deler erfaringer og inspirerer og trekker med andre pasienter til treningsøkter.

Liv Fotland mener at heldagsturer i fellesskap til Prekestolen, Jæstrendene, Rennesøy, Dale styrker selvfølelsen og gir stor glede, fred og ro, skaper gode relasjoner og gode opplevelser.

Behandlingsplan
 - Hver fredag har vi gruppemøte med pasientene, og etterspør hva den enkelte har gjort denne uka, planer for neste, trenger pasienten følge for å komme i gang? Behandlingsplanen blir dermed i aktiv bruk i en tilfriskning, avslutter idrettspedagog Erik Nordgulen ved Rogaland A-senter.
illust-strandvei-200