Telefon 
51 72 90 00
Besøksadresser: 
Poliklinikk
Behandlings - og Avrusingsavd.
Gravide- og småbarnsavdeling
Administrasjon

Dusavikveien 216
4028 Stavanger - kart
 
Kompetansesenter rus
Møkstertunet - Bygg 4
Skogstøstraen 37
4029 Stavanger - kart
 
Poliklinikk, avd. Bryne 
Hetlandsgt. 9
Forum Jæren - kart
Postadresse
Dusavikveien 216, 4028 Stavanger
07.03.2014
Marit Vasshus

Pasienter tok initiativ til skitur i Sirdalen

Hytteturen er hovedsakelig planlagt og gjennomført av fire pasienter, sier Tone Salthe, på Behandlingsavdelingen ved Rogaland A-senter. Spreke pasientene skulle gå en mil på ski hver vei, og dette klarte de å gjennomføre! Det er jo en stor bragd for dem som ikke har vært på ski på over 20 år!
Mentale og fysiske forberedelsene er essensielle
Tone Salthe var ansvarlig for å gjøre en ”forsvarlighets - og sikkerhetsvurdering” av turen, og gjorde dessuten sammen med to ansatte og pasienter nøye forberedelse mentalt i forhold til det å forholde seg til et felleskap og til det å gi hjelp og ikke minst ta imot hjelp og vise sin sårbarhet for de andre pasientene. - Det er ofte det vanskeligste, påpeker Salthe.

To pasienter laget meny og matliste. En annen pasient arrangerte møte vedrørende påkledning, pakking av sekk og beskrivelse av turen til Holmevasshytta i samarbeid med Tone. Møte ble også brukt til å snakke om det å være en del av et felleskap, det å være ærlig med seg selv, når en trenger hjelp - egenomsorg, gnagsår, tørre å stoppe hele gruppa når det trengs. Det å huske å drikke veske, og gi beskjed om behov- så en ikke blir dehydrert, er ikke lett for alle å gi beskjed om, minner Salthe om.

Til Holmevasshytte med dårlig sikt og stekt vind
Fire pasienter og to ansatte drog på hyttetur i Sirdalen 10.februar. De skulle gå 1 mil på ski fram til hytta.  En av pasientene er veldig godt kjent i Sirdalsheiene, og vi leide Statskog sin hytte, Holmevasshytte, 10 min nord for Ådneram, forteller Tone Salthe, på Behandlingsavdelingen på Rogaland A- senter. - Været var blandet, vi så ikke hytten en periode. Det var mye vind og  påskevær på veien hjem med - sol, mye vind, men ikke kaldt, forteller Salthe.

2014 pasienttur sirdal l%c3%b8ype

To mil på ski
Reisefølge kjørte med egen buss og utstyrte seg for et døgn på reise. Alle hadde hver sin sekk, og en ansatt hadde en pulk full av godsaker og som beredskap hvis noen trengte avlastning for sekken.

Turgåerne brukte 4-5 timer inn på 10 kilometer, noen gode oppoverbakker ellers slakt terreng. Pasientene var veldig fornøyde. - Det er sterkt å se mennesker som ikke har gått på skitur på vier 20 år, mestre dette og med tårene i øynene fortelle hvor mange gode minner dette vekker. En gleder seg til endelig å bruke tiden til å ta med familien på tur- og gjøre ting som en har tenkt på i mange år, tid som tidligere ble brukt til å ruse seg. Skituren inspirer til gjentakelse, og en turdeltaker vil kjøpe utstyr og gå med kona, forteller Tone Salthe ved Behandlingsavdelingen.

Ga mestringsopplevelser å gå to mil på ski!
Den mental forberedelsen gikk på at dette er et felleskap på tur, ikke en individuell tur. I fellesskapet kan man både gi noe til noen ved å hjelpe til og å ta imot hjelp. Men ofte er det lettere å gi enn å ta imot hjelp fra noen andre.  Det er krevende både mentalt og fysisk og man blir kjent med egne begrensninger, fremhever Salthe.

- Fjellturen ga også en viktig mestringsopplevelse! Noen erfarte å ligge bakerst, og alle vet at det ikke kjekt å være sistemann. Men det er en læring i det også, sier Salthe. Spreke pasienter med stort pågangsmot og omsorgsfulle og sporty ansatte med kompetanse for denne type turer.

2014 pasienttur sirdal l%c3%b8ype 2

2014 pasienttur sirdal sletta 2
2014 pasienttur sirdal febr