Telefon 
51 72 90 00
Besøksadresser: 
Poliklinikk
Behandlings - og Avrusingsavd.
Gravide- og småbarnsavdeling
Administrasjon

Dusavikveien 216
4028 Stavanger - kart
 
Kompetansesenter rus
Møkstertunet - Bygg 4
Skogstøstraen 37
4029 Stavanger - kart
 
Poliklinikk, avd. Bryne 
Hetlandsgt. 9
Forum Jæren - kart
Postadresse
Dusavikveien 216, 4028 Stavanger
17.11.2010
Marit Vasshus

Alkoholfritt svangerskap

Du gir barnet ditt en god start om du kutter ut alkohol. Det er også klokt å unngå alkohol allerede når dere planlegger barn.
Alkohol innebærer en risiko for fosterets utvikling, og hjernen er særlig sårbar gjennom hele svangerskapet. Forskning kan ikke oppgi en trygg nedre terskel for hvor mye mor kan drikke uten at barnet kan bli skadet.  Det er også individuelle forskjeller. Derfor er rådet til alle gravide å ikke drikke alkohol.  Start allerede når dere planlegger graviditet.

Hvorfor avhold
Ulike fostre har ulik sårbarhet, så det er vanskelig å si hvor mye et foster påvirkes om mor drikker. Barnet får all sin næring fra mor. Det er viktig at du er bevisst på hva du som kommende mor spiser og drikker. Hvis du drikker øl, vin eller brennevin, tas alkoholen raskt opp i blodet og fraktes til de ulike organene i kroppen. Alkoholen går ufortynnet gjennom morkaken og over i barnets blodomløp. Barnet får samme alkoholpromille som deg. 

Når du planlegger barn
Man vet lite om hvor tidlig i et svangerskap alkohol påvirker fosteret. Derfor er det best å være å ikke drikke alkohol også når dere prøver å få barn. Om dere reduserer alkoholbruken, er det uansett et godt utgangspunkt for graviditeten.  

Les mer:
www.helsedirektoratet.no/gravid/
alkohol gravid