For deg som er 6 - 10 år

shutterstock_21202828%5B1%5D%20Thoughtful%205%20year%20girl%20outdoor
Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Hei!
Jeg heter Gunnbjørg Linjord Moseid og har kontakt med barn og unge på Rogaland A-senter.


Det betyr at du kan spørre meg om ting du lurer hvis du tror eller vet at mammaen eller pappaen din drikker mye alkohol, eller bruker for mye medisin, tabletter og narkotika.

Det kan være at du har fått vite at mammaen eller pappaen din snakker med noen her, eller kanskje en av dem bor her hos oss for en stund.

Det er ikke alltid at de voksne som kommer til oss slutter helt med å bruke alkohol, tabletter og narkotika, men vi ønsker likevel at familien og barn skal få det bedre. Vi som arbeider her vet at foreldre er glad i barna sine selv om de bruker alkohol, tabletter og narkotika.

Hos oss på Rogaland A-senter har vi tre ulike avdelinger. Her er litt om hver av de.

1. Avrusningsavdelingen:
Dette er en avdeling der man ikke er inne så lenge, ca. 2 til 3 uker. De fleste som er her skal videre til  en annen avdeling her eller et annet sted etterpå. På avrusningsavdelingen kommer mammaer og pappaer også hvis de skal begynne med medisin som hjelper dem til å ikke bruke narkotika. De som arbeider på avrusningsavdelingen er flinke til å hjelpe mennesker som vil slutte å bruke alkohol, piller og narkotika.

Alle som er på avrusningsavdelingen får god mat. Mens de bor der vil de som jobber der snakke med mammaene og pappaene og passe på at de ikke har det vondt. De som jobber der er snille og vil at de voksne som sover der skal ha det godt.

Barn kan komme på besøk
De voksne som bor her for en kort tid, kan ikke gå ut når de vil, men noen av de som arbeider der må bli med ut hvis de skal i butikken eller i banken. Det pleier også og være sånn at alle går ut en tur i løpet av dagen, slik at de får litt frisk luft. Hvis mammaen eller pappaen din sover på denne avdelingen, er det helt greit at du kommer på besøk, men da vil de helst at du avtaler å være på besøksrommet.

På besøks - rommet er det spill og bøker, og laget til slik at det kan være hyggelig for barn. Det er lov til å ta med en tegning eller et blad og snop til de du besøker. Hvis det er flere ting du lurer på når mamma eller pappa er på Avrusningsavdelingen kan du spørre noen av de som arbeider der.

2. Behandlingsavdelingen:
Dette er en avdeling der mammaene og pappaene er mye lenger enn på avrusningsavdelingen. Det vanligste er at man er her i cirka 90 dager, men noen er her lenger. Mens de bor her gjør de alle vanlig ting. De spiser og sover her. De som kommer på Behandlingsavdelingen ønsker å slutte helt med å bruke alkohol, tabletter eller narkotika.

De voksne som bor på Behandlingsavdelingen kan gå ut alene og de reiser ofte hjem i helgene.

Barn kan komme på besøk
De som arbeider på behandlingsavdelingen synes det er fint om barna til de som bor der, kommer på besøk. Noen dager kan de være med og spise middag. Kanskje er det noen andre barn der som du kan bli kjent med og sammen spille spill med, eller gjøre andre ting sammen med.

De snakker om hvorfor de bruker alkohol, tabletter eller narkotika

Når mammaene eller pappaene er på Behandlingsavdelingen, går de sammen i grupper og snakker om vanskelige ting som de har opplevd og som kan skje igjen. De snakker mye om hvorfor de begynte å drikke alkohol. Eller hva som gjorde at de tok for mange tabelletter. Eller hvorfor de begynte med narkotika. De snakker også om hva de kan gjøre slik at dette ikke skal skje igjen.

Dette snakker de også alene om med en av de som jobber der. Det er slik at alle som  er innlagt i avdelingen har en av de som arbeider der som hovedkontakt. Det er en som har et spesielt ansvar og ofte snakker de sammen alene med dem om vanskelige ting.  Det er også slik at de som bor på behandlingsavdelingen går på turer og trener sammen.

Barn kan snakke med en av de voksne
Når noen som er mamma eller pappa er innlagt på denne avdelingen, er det ofte at de har lyst til at barna skal komme å snakke med noen av de voksne som arbeider på avdelingen. Da gjør de det ofte sammen med mammaen eller pappaen og mange ganger sammen med begge. Dette er fordi de som arbeider her vet at det ikke alltid er så lett å snakke om det som har skjedd i familien før mammaen eller pappaen kom der. Da snakker de ofte om hvordan de har lyst til at det skal være i familien når mammaen eller pappaen kommer hjem igjen.

Hvis din mamma eller pappa bor på denne avdelingen og det er noe du lurer på, kan du også spørre noen av de voksne som arbeider der.

3. Poliklinikken:
Det kan være at mammaen eller pappaen din går og snakker med noen en gang i uken, eller annen hver uke eller kanskje bare en gang i måneden. Da er det i poliklinikken han eller hun går. Der kan de gå i en kort stund eller en lang stund. Noen går her bare en eller to ganger. Andre går her mer enn 10 ganger.

I poliklinikken går mammaen eller pappaen din og snakker med de som jobber der. Noen ganger vil de gjerne ha med seg mannen eller kona si og noen ganger vil de ha med seg barna.

De som arbeider i poliklinikken er veldig flinke til å finne ut av hva som er nyttig for at man ikke skal bruke alkohol, narkotika eller tabletter mer. De liker godt å snakke med både barn og voksne og det er ikke farlig å spørre dem om ting du lurer på.

Er det noe du vil spørre om?
Dette er det jeg tenkte at du kanskje lurer på, hvis mammaen eller pappaen din er på Rogaland A-senter. Er det noe annet du tenker på, kan du spørre meg.

Alle de spørsmålene du har, vil jeg prøve å svare på. Det kan være at jeg vet noe, mens andre ting må jeg kanskje spørre andre om. Uansett vil jeg prøve å finne ut av det og svare deg så godt jeg kan.

Jeg har noe som vi voksne kaller for taushetsplikt. Det betyr at jeg ikke har lov til å fortelle videre det du sier til meg, uten at du er enig eller vet om det.

Du kan ringe meg
Hvis jeg ikke er på arbeid kan du legge igjen beskjed, så vil jeg ringe deg så snart jeg kan.

Du kan kontakte meg, Gunnbjørg Linjord Moseid, på telefon: 51 72 90 00 eller e-post
Kontakt
Du kan ringe til meg på Rogaland A-senter

telefon: 51 72 90 00
Gunnbjørg Linjord Moseid

Adressen er:
Rogaland A-senter
Poliklinikk
Skogstøstraen 37
Tastasjøen, Stavanger